Vuoden poliisi valvoo liikennettä Lahden ympäristössä

Vuoden poliisiksi on valittu vanhempi konstaapeli Teppo Rainio Hämeen poliisilaitoksesta. Pääasialliset tehtävät pitävät Rainion liikkeellä ja usein moottoripyörän selässä. 

Kiitospuheessaan Helsingissä tänään Rainio korosti nuorten parissa tehtävän työn tärkeyttä:

-Nuori siirtyy osaksi liikennettä ajokortin myötä.  Ajokortti ja 15 vuoden ikä tuo heti vastuuta lisää. Hyväksyntää haetaan nyt somen katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä. Erityisesti nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia. Liikenteessä huomionhakuisuus näkyy usein ylilyönteinä ja ylimääräisenä riskinottona.

Vaikka liikenne on nykyään turvallisempaa kuin koskaan ennen, huomaa Rainio kaksi asiaa, jotka erityisesti huolestuttavat häntä tänään:

-Jotkut nuoret kuskit kiihdyttelevät ja ajavat kilpaa täysin piittaamatta nopeusrajoituksista ja itsensä ja muiden turvallisuudesta, Teppo Rainio kertoo.

Tilannetta ovat hänen mukaansa kärjistäneet 17-vuotiaille myönnetyt poikkeusluvat. Toinen huolestuttava ilmiö ovat mopomiitit, joihin saattaa kokoontua satoja nuoria.

-Näitä ylilyöntejä voitaisiin estää, jos vanhemmat olisivat läsnä jo mopon hankinnassa eli ei ostettaisi sitä nuoren silmään ”siistin näköistä” mopoa, joka todellisuudessa kulkee liian lujaa ja on usein varusteiltaan puutteellinen tai säännösten vastainen.  Lisäksi seurattaisiin mopon kuntoa, keskusteltaisiin mopolla liikkumisesta ja pidettäisiin kiinni asianmukaisista kotiintuloajoista, Rainio sanoo.

Rainio kuitenkin korosti puheessaan, että vain pieni osa nuorista käyttäytyy piittaamattomasti.

Esimiestensä mukaan Rainio tunnetaan sekä asiakkaiden että työtovereiden keskuudessa suoraselkäisenä ja helposti lähestyttävänä poliisimiehenä.

Valvontatyötään tehdessä hän keskittyy asiakkaaseen ja on valmis kuuntelemaan sekä keskustelemaan kärsivällisesti, olipa lähtötilanne mikä tahansa.

Poliisin ura ei ollut Rainion lapsuuden haave.  Armeijan jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden vartijana ja sitten pyrki poliisikouluun. Poliisiksi Rainio valmistui vuonna 2004.

Vuoden Poliisi valittiin nyt 46. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin Ritarihuoneella Helsingissä tänään perjantaina.

Toimitus

Toimitus