Vuodet sotalentäjänä jättivät jäljen Eino Ruutsalon taiteeseen

Ateneumin taidemuseon Fokus-salissa on esillä kuvataiteilija ja elokuvantekijä Eino Ruutsalon teosten näyttely. Ruutsalo oli 1960-luvulla Suomen taidekentän keskeisiä kokeilijoita. Hän toteutti monia teoksiaan yhteistyössä muusikoiden, runoilijoiden ja tanssijoiden kanssa. Kotimaisen kokeellisen elokuvan pioneeri Ruutsalosta tuli kansainvälistä tunnustusta saaneella filmillään Kineettisiä kuvia vuodelta 1962.

Ruutsalon (1921–2001) värikäs elämä tarjosi runsaasti aineksia taiteeseen. Nuoruuteen kuului menestystä NMKY:n koripallojoukkueen johtajana. Jo 1930-luvulla hän pääsi näkemään laajasti Eurooppaa ja tutustui paikallisiin nuoriin NMKY:n kansainvälisen leiritoiminnan myötä.

Sotien aikana Ruutsalo palveli muun muassa tähystäjänä ja sotalentäjänä. Sotalentäjänä ilmasta nähdyt kuvat ja lentämisen liike siirtyivät myös hänen maalauksiinsa ja kineettisiin teoksiinsa.

Eino Ruutsalon kokeellinen 1960-luku -näyttely on esillä Ateneumissa Helsingissä 27. maaliskuuta 2022 saakka.

 

Eino Ruutsalo vuonna 1969. Yksityiskohta. Kuva: Amos Andersonin taidemuseon näyttelyarkisto / Amos Rex.

 

Lähde: Marko Home 2021. ”Pysähtymisessä vaanii kuolema” . Eino Ruutsalon kokeellinen 1960-luku. Väitöskirja. Helsingin yliopisto.

Heini Röyskö

Heini Röyskö