Vuokramarkkinoilla poikkeuksellisia aikoja – kolmioihin kova kysyntä

Aktian asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen vuokramarkkinat ovat Suomessa kokeneet poikkeuksellisia muutoksia pandemian aikana. Kerrostaloyksiöiden vuokrien kasvu pääkaupunkiseudulla on rauhoittunut merkittävästi ja samanaikaisesti koko maassa yli kolme huonetta ja sitä suurempien kerrostalovuokra-asuntojen vuokrien kasvuero yksiöihin verrattuna on pienentynyt.

– Suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut ja sille on useita syitä. Varmasti yksittäinen tekijä on etätyöskentelyn lisääntyminen pandemian aikana. Jo entuudestaan vuokralla-asuvat huomaavat tarvitsevansa lisätilaa. On myös mahdollista, että kotitaloudet, jotka ovat vielä epävarmoja lisätilan tarpeesta eivät ole halukkaita ostamaan heti suurempaa asuntoa, vaan lisäneliöiden tarvetta testataan ensiksi vuokra-asunnon muodossa ennen varsinaista ostopäätöstä, sanoo Aktian pääekonomisti Lasse Corin.

Asuntojen ostohinnat ovat nousseet voimakkaasti etenkin kasvukeskuksissa, joka voi hyvin lisätä vuokralla-asumisen suosiota. Kasvukeskuksissa suurten kerrostaloasuntojen hinnoissa yli viiden prosentin vuosikasvut ovat olleet tavallisia.

Asuntosijoittajien fokus on Aktian mukaan selvästi ollut viime vuodet pienemmissä asunnoissa, kuten yksiöissä. Pandemia on kuitenkin muuttanut kehitystä vuokramarkkinoilla. Moni tekijä osoittaa kasvukeskusten suurempien vuokra-asuntojen markkinan pidempiaikaiseen piristymiseen.

Toimitus

Toimitus