WHO huolissaan koronatapausten kasvusta

Maailmanlaajuisten koronatapausten kasvu voi olla alkusoitto suuremmille ongelmille joissain maissa, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa. WHO pyytää valtioita olemaan varuillaan koronaviruksen suhteen.

Koronatapaukset ovat laskeneet yli kuukauden, mutta alkoivat nousta jälleen viime viikolla. Aasian maissa on ollut sulkutiloja virustapausten lisäännyttyä. Yksi tällainen on Kiinan Jilinin provinssissa, Reuters kirjoittaa.

Koronatapausten lisääntymiseen on useita syitä. Tärkeänä syynä on nopeasti leviävät omikron-muunnokset BA.1 ja BA.2. WHO katsoo, että sulkutilojen ja rajoitusten lopettaminen ovat vaikuttaneet myös asiaan.

-Nämä lisäykset tapahtuvat siitä huolimatta, että testausta on vähennetty jossain maissa. Se tarkoittaa, että tapaukset, jotka näemme, ovat vain jäävuoren huippu, WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

Tapausmäärien lisääntymiseen vaikuttavat myös misinformaatio ja alhainen rokotuskattavuus monissa maissa.

Euroopassa kuolemat eivät ole lisääntyneet

Uusien tapausten määrä nousi kahdeksan prosenttia maailmanlaajuisesti viime viikolla edellisviikkoon verrattuna. Uusia kuolemia raportoitiin yli 43 000. Kuolemien määrä nousi ensimmäistä kertaa sitten tammikuun lopun.

Maailmanlaajuisesti kuolemia on raportoitu nyt yli kuusi miljoonaa. Useat maat ovat kertoneet, että ilmoitetut luvut ovat aliarvioita. Esimerkiksi Intiassa todellisen luvun arvioidaan olevan jopa kuusinkertainen todettuihin tapauksiin verrattuna.

Suurimmat tapausmäärien nousut ovat olleet Aasiassa, kuten Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Kiinassa sekä tapausten että kuolemien määrä nousi noin neljänneksellä.

Tapausten ja kuolemien määrät nousivat selvästi myös Afrikassa. Euroopassa tapausmäärät nousivat, mutta kuolemien määrä ei.

Vaikka tapausmäärät ovat nousseet Euroopassa, immunologian professori Antonella Viola Padovan yliopistosta pitää rajoitusten purkua oikeana tapana suhtautua tilanteeseen.

-Koska tilannetta ei voida ajatella hätätilana enää kahden vuoden jälkeen, Viola toteaa.

-Meidän täytyy välttää sellaista ajattelua, että korona ei enää ole läsnä. Ja siksi meidän täytyy ylläpitää välttämättömät keinot, jotka ovat tarpeellisia tilanteen ja tapausten seuraamiseen. Meidän täytyy myös ylläpitää maskipakkoa suljetuissa tai paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.

Toimitus

Toimitus