WSJ: EU:n energialinjaus maksaa kymmeniä miljardeja

LEHTIKUVA / AFP Frederick Florin

Euroopan unioni maksaa aiemmasta energiapolitiikastaan tänä vuonna 30 miljardia dollaria, kirjoittaa Wall Street Journal.
EU on pyrkinyt pääsemään eroon riippuvuudestaan Venäjän kaasuun lisäämällä kilpailua omilla kaasumarkkinoillaan. EU:n suunnitelmaan kuului öljyyn sidottujen pitkän aikavälin sopimusten korvaaminen reaaliaikaisella kaasun markkinahinnalla. Suunnitelma onnistui vain osin ja Venäjä säilyi EU:n suurimpana kaasun tuottajana.
Suunnitelma toimi niinä aikoina, kun öljyn hinta on korkea ja kaasun matala. Viime aikoina kaasun hinta on kuitenkin noussut ennätystasolle ja nyt Euroopan unionin maat joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan.
Kansainvälinen energiajärjestö arvioi, että lisäkustannuksia tulee 30 miljardia dollaria vuonna 2021 verrattuna öljyyn sidottuihin hintoihin. Järjestö arvioi kuitenkin, että toistaiseksi sopimus on ollut EU:lle kannattava, koska se on säästänyt aiemmin 70 miljardia dollaria muuttamalla sopimusta.
-Venäläiset ovat sanoneet meille jo vuosia, että älkää muuttako sopimuksia. Pitäytykää öljyyn sidotuissa hinnoissa. He ovat olleet väärässä kymmenen vuoden ajan, mutta tänä vuonna he ovat oikeassa, sanoo Jonathan Stern Oxfordin yliopistosta.
EU:n energiaministerit kokoontuivat tiistaina keskustelemaan asiasta, joka osuu erityisesti omakotitaloissa asuviin, mutta myös erilaisten tuotteiden hintoihin aina metalleista lannoitteisiin. Lyhyellä aikavälillä ei ole paljon tehtävissä eikä Venäjä tule asiassa vastaan.
Venäjän kaasuyhtiö Gazprom on kieltäytynyt lähettämästä enemmän kaasua kuin on sovittu. Venäjän Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että lisäkaasua tulee, jos Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen hyväksytään.
EU katsoo tilanteen olevan väliaikainen eikä mieli takaisin vanhoihin sopimuksiin.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut, että EU on liian riippuvainen kaasusta ja kaasuntuonnista ja se tekee EU:sta haavoittuvaisen. Hän vaati myös siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin.

Toimitus

Toimitus