Ydinvoiman rahoituksen tulevaisuus huolestuttaa suomalaismeppejä

Ensi viikolla mepit äänestävät mm. kaasun ja ydinvoiman asemasta investointien kestävyysluokittelussa eli taksonomiassa. Se puhutti myös europarlamentin perinteisillä pressikahveilla perjantaiaamuna. EU-parlamentti päättää siitä, vastustaako se komission suunnitelmaa ottaa tietyt kaasu- ja ydinvoimaprojektit mukaan ympäristöystävällisten sijoitusten taksonomiaan.
-Tällä hetkellä näyttää siltä, että komission esitys on menossa hiuksenhienosti läpi, kertoo kokoomusmeppi Henna Virkkunen.
-Tämä on tärkeä asia Suomelle, koska meillä on Euroopassa energiariittävyyden kanssa ongelmia. Sekä ydinvoiman perusparannukset että sen laajentaminen vaatii vielä lisää tukea. Taksonomia on taas tärkeä, koska se määrittelee kestäviä investointeja. Nyt näyttää siltä, että ydinvoimalat, jotka saavat luvan rakentamiseen ennen vuotta 2045 tai käyttöiän pidennykset vuoteen 2040 saakka, luetaan mukaan taksonomiaan.
Keskustan Mauri Pekkarinen sanoo, että päästökauppajärjestelmä onnistuttiin äänestämään nurin, koska se olisi ollut teollisuuden kannalta kohtalokas.
-Ydinvoiman ja kaasun taksonomiastatus on pöyristyttävää sulle mulle -politiikkaa. Siinä on pakotettu parlamentti selkä seinää vasten kun on saatu kaasu mukaan sillä perusteella, että muuten ei ydinvoimaa saataisi. Biojakeet taas eivät olisi saamassa taksonomiastatusta.
-Euroopassa tarvitaan sähköä erittäin paljon lisää. On hyvin paljon fossiilista kapasiteettia, joka tarvitsee korvata. Kapasiteettia tarvitaan siis kymmeniä prosentteja lisää, myös Suomessa.
-Jos ydinvoima ei saa puhtaan energian statusta, niin tarvittavat miljardit tarkoittavat hinnanousua sähköön kun velkarahasta tulee kalliimpaa. Prosentin kalliimpi velkaraha tarkoittaa noin kymmenen prosentin hinnanousua.
Vihreiden Heidi Hautala katsoo, että aika on ajanut joka tapauksessa ydinvoiman ohi.
-Tilanne on se, että suuret sijoittajat ovat ilmoittaneet, että eivät aio pitää ydinvoimaa vihreänä ja sijoittaa siihen. Merituulivoima on monessa maassa noussut suureksi asiaksi. Vihreiden ryhmä on yksituumaisesti sitä mieltä, että kaasulle ja ydinvoimalle ei voi antaa ekoleimaa. Ydinvoimaa tarvitaan, mutta se ei saa saada suosituimmuusasemaa uusiutuviin verrattuna. Ydinvoimakokemukset viime aikoina ovat olleet länsimaissa huonoja. Lisäydinvoimaa rakennetaan lähinnä kehitysmaihin ja sellaisiin maihin, jotka ovat hyvissä väleissä Venäjään.
Demarimeppi Miapetra Kumpula-Natrin mielestä pitää asiassa ottaa huomioon se, että Suomessa toisin kuin monessa muussa maassa ydinvoimaa rahoitetaan myös yksityisellä rahalla.
-Suomen hallituksen linja on, että komission esitys hyväksytään. Suomessa ydinvoiman rahoittaminen ei ole samanlaista kuin monessa muussa maassa, vaan meillä rahoitusta saadaan myös markkinoilta. Kyllä minua harmittaa, kun päästötöntä ydinenergiaa ajetaan alas. Täytyy muistaa, että 60% suomalaisista näkee ydinvoiman hyvänä asiana.