Yhdysvallat: Venäjä ei halua sinkkiarkkuja kotiin

Yhdysvallat uskoo jakamattomaan turvallisuuteen ja haluaa keskustella Venäjän näkemyksistä sen suhteen, kertoi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland haastattelussaan venäläiselle uutistoimisto Tassille. 

Nulandilta kysyttiin miten hän näkee ETYJ:in sopimusten velvoitteet siitä, ettei yksi maa voi lisätä turvallisuuttaan joidenkin toisten maiden turvallisuuden kustannuksella. 

-Me kaikki uskomme turvallisuuden jakamattomuuteen. Huolenaiheemme on siinä, että juuri Venäjä uhkaa tätä jakamattomuutta. Venäjä on hyökännyt Georgiaan, pitää joukkojaan Moldovassa vastoin sen tahtoa ja on liittänyt itseensä Krimin ja Donbassin. Niinpä meidän täytyy keskustella. Miten ymmärrämme tämän jakamattoman turvallisuuden ja pääsemme yhteiseen käsitykseen, joka turvaa rauhan ja turvallisuuden. 

Nulandin mielestä venäläisille kuuluu turvallisuus samalla tavalla kuin amerikkalaisillekin.

-He ansaitsevat paremman elintason ja paremman terveydenhuollon aivan kuten ihmiset meilläkin ansaitsevat. Meidän tulisi keskittyä näihin asioihin. Kukaan ei tarvitse sotaa juuri nyt, varsinkaan eivät ne venäläiset vanhemmat, joiden lapset palelevat tällä hetkellä osana satatuhatpäisiä Venäjän joukkoja Ukrainan rajalla tai Valko-Venäjällä. 

-Meidän täytyy taistella covidia vastaan. Rauhan ja turvallisuuden, jakamattoman turvallisuuden puolesta. 

Espanjalaislehti El Pais julkaisi lännen Venäjälle lähettämän kirjallisen vastauksen. Nuland uskoo sen vuotaneen Moskovasta. 

-Siinä versiossa kirjeestä, jonka lähetimme Moskovaan oli aivan tietynlaisia merkintöjä. Ne olivat erilaisia kuin siinä kirjeessä, jonka lähetimme liittolaisillemme. 

Tärkeintä on kuitenkin sisältö. 

-Kaikken vähiten Venäjä tarvitsee nyt kotiin lähetettäviä sinkkiarkkuja. Meidän täytyy keskittyä oikeisiin asioihin. 

Toimitus

Toimitus