Yhdysvallat: Venäjä on teloittanut antautuneita ukrainalaissotilaita

Yhdysvaltain kansainvälisiin rikoksiin erikoistunut syyttäjä (The United States Ambassador-at-Large for Global Criminal Justice) Beth Van Schaack kertoi YK:ssa eilen, että hänellä on hallussaan todisteita, joiden mukaan venäläiset sotilaat ovat teloittaneet antautuneita ukrainalaissotilaita. 

-Meillä on uskottavaa informaatiota, jonka mukaan venäläissotilaat ovat Donetskin lähellä teloittaneet ukrainalaissotilaita, jotka ovat yrittäneet antautua, sen sijaan, että olisivat ottaneet heidät huostaansa. Jos tämä on totta, rikkoo se sodankäynnin ytimessä olevaa lakia, joka kieltää surmaamasta siviilejä tai taistelijoita, jotka ovat kykenemättömiä jatkamaan taistelua antautumisen, haavoittumisen tai muun syyn takia. 

Van Schaak kertoi, että Yhdysvalloilla on luotettavia kertomuksia siitä, miten ihmisiä on tapettu teloitustyyliin kädet sidottuina, on ruumiita, joissa on kidutuksen merkkejä ja on järkyttäviä tapauksia seksuaalisesta väkivallasta tyttöjä ja naisia kohtaan. 

-Nämä kuvat ja raportit antavat ymmärtää, että julmuudet eivät ole vain yksittäisten sotilaiden tai sotilasjoukkojen tekoja, vaan ne pikemminkin paljastavat hyvin häiritsevän kuvion, jossa tapahtuu järjestelmällisiä hirmutekoja kaikkialla, missä on venäläisiä joukkoja. 

-Haluan tehdä tämän selväksi: ne, jotka tekivät ja  antoivat käskyt näihin rikoksiin täytyy saattaa vastuuseen ja todisteita tulee lisää päivittäin. Meillä on Venäjän sotilaalliselle ja poliittiselle johdolle yksinkertainen viesti: maailma katsoo ja teitä tullaan syyttämään. 

Toimitus

Toimitus