Yhdysvaltain ulkoministeriö: Mariupolin sotavankien oikeudenkäynti on vitsi

Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsee Venäjän tukeman nukkehallituksen aikeet tuomita ukrainalaiset miehitetyssä Mariupolissa antautuneet sotavangit. Ministeriön mukaan Moskova yrittää väistää vastuutaan Ukrainaan hyökkäämisessä.

Kun se suunnittelee niin sanottujen tuomioistuimien asettamista Venäjän kontrolloimaan Mariupoliin tuomitsemaan Ukrainan sankarillisia puolustajia, Kreml yrittää väistää vastuutaan presidentti Putinin aggressiivisessa sodassa ja kiinnittää huomiota pois sen omien joukkojen tekemistä julmuuksista, joista on runsaasti todisteita, sanoi ministeriön tiedottaja Ned Price medialle. 

Hänen mukaansa suunnitellut näytösoikeudenkäynnit ovat laittomia ja tekevät pilkkaa oikeudesta. Hänen mukaansa kaikki Ukrainan armeijan sotilaat, mukaanlukien kotimaiset ja ulkomaiset vapaaehtoiset ovat oikeutettuja sotavangin asemaan mikäli tulevat kiinniotetuksi ja se asema tarjoa Geneven sopimuksen mukaista suojelua. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että pitämällä oikeudenkäynnit Venäjä katkaisee kaikki neuvottelumahdollisuudet. 

YK:n ihmisoikeuksien korkea edustaja Ravina Shamdasani pyysi jälleen kerran Venäjää antamaan riippumattomille kansainvälisille tarkkailijoille vapaan pääsyn sodan aikana kiinniotettujen ihmisten luokse. 

Toimitus

Toimitus