YK haluaa Afganistaniin 5 miljardia dollaria avustuksia

YK on kertonut tänään, että se tarvitsee viiden miljardin dollarin edestä apua Afganistaniin, jotta siellä uhkaava humanitaarinen katastrofi estettäisiin. 

Melkein neljä miljoonaa euroa ennätysmäisen suuresta yhteen valtioon kohdistuvasta avusta menisi Afganistaniin, lopuilla turvattaisiin miljoonien maan ulkopuolella elävien afgaanien elämää. 

YK:n avustuksista vastaava johtaja Martin Griffiths kertoi France24-uutisille, että jopa 22 miljoonaa ihmistä Afganistanissa ja liki kuusi miljoonaa afgaania viidessä eri Afganistanin naapurimaassa on avun tarpeessa: 

-Täysimittainen humanitaarinen kriisi on uhkaamassa. Auttakaa meitä pitämään nälkä, taudit, aliravitsemus ja – lopulta – kuolema poissa. 

Maa on talibanien valtaannousun jälkeen joutunut taloudelliseen kaaokseen inflaation ja työttömyyden vain noustessa. Washington on jäädyttänyt maan varoja miljarditolkulla ja samaan aikaan erilaisen avun perille saaminen on vaikeutunut. Afganistanissa on myös ollut kuivinta vuosikymmeniin.

-Ilman apua ei ole tulevaisuutta, kertoi Griffths. 

Avulla olisi määrä saada eri avustusjärjestöjen kautta järjestettyä maahan ruuan ja maataloustuotteiden jakelua, terveyspalveluja, aliravitsemusohjelmia, hätämajoitusta, pääsyä puhtaan veden ja viemäröinnin piiriin sekä auttaa koulujen avaamisessa. 

Griffithsin mukaan tilanne avustusjärjestöillä on nyt parempi kuin vuosiin, ei vähiten siksi, että YK:n turvallisuusneuvosto otti asian omakseen joulukuussa. Apu pääsee perille ilman että talibaneihin kohdistettuja talouspakotteita rikotaan. Apua jakaa 160 eri kansalaisjärjestöä ja YK:n alaisia toimijoita. Osalla rahasta maksetaan palkkoja työntekijöille, mutta ei talibanhallinnon kautta. 

-Jos näistä toimista ei ole apua, tarvitaan rahaa ensi vuonna kymmenen, ei viisi miljardia dollaria, kertoi YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen