YK: Jopa 90 prosenttia ukrainalaisista uhkaa köyhyys

Jopa yhdeksän ukrainalaista kymmenestä saattaa tippua köyhyyteen ja äärimmäiseen taloudelliseen haavoittuvuuteen, jos sota jatkuu ensi vuoteen, YK:n kehitysohjelma (UNDP) arvioi tänään keskiviikkona.

UNDP:n johtaja Achim Steiner sanoi, että UNDP tekee työtä Ukrainan hallituksen kanssa, jotta Ukrainan talouden romahtaminen voidaan estää. Steiner piti sitä huonoimpana taloudellisena tilanteena. UNDP pyrkii järjestämään rahaa perheille ruoan ostoon. Tarkoituksena on antaa mahdollisuus ihmisille jäädä koteihinsa ja tuoda heille peruspalvelut, jotta se voi tapahtua.

-Jos sodasta tulee pitkittynyt, jos se jatkuu, näemme köyhyyden hyvin selkeää lisääntymistä, Steiner kertoi Reutersille.

-Tilanteen ääripäässä on selvästi koko talouden luhistuminen. Ja se voisi johtaa lopulta siihen, että 90 prosenttia ihmisistä tippuu alle köyhyysrajan tai ovat korkeassa riskissä tippua.

Tällä hetkellä noin kaksi prosenttia ukrainalaisista elää alle köyhyysrajan.

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi, että Ukrainan talous supistuu kymmenen prosenttia tänä vuonna, mutta tilanne voi huonontua nopeasti, jos sota jatkuu.

Steiner korosti, että Ukraina on tärkeä kumppani monille muille maille. Erityisen tärkeä Ukraina on joukolle Afrikan maita, jotka saavat kolmanneksen vehnästään Ukrainasta ja Venäjältä.

-Yritämme vakauttaa taloutta, joka on ruokakori 45 vähiten kehittyneelle afrikkalaiselle valtiolle, Steiner sanoi.

Toimitus

Toimitus