YK: Nämä ovat maailman kehittyneimmät valtiot

Elinolosuhteet huononivat yhdeksässäkymmenessä prosentissa maailman valtioista vuonna 2021, Deutsche Welle kirjoittaa. Tiedot käyvät ilmi YK:n kehitysohjelman UNDP:n eilen julkistamasta Inhimillisen kehityksen indeksistä.

Inhimillisen kehityksen indeksi mittaa kunkin maan terveyttä, koulutusta ja elintasoa.

Indeksi on osoittanut heikentymistä ensimmäisen kerran kahtena vuotena peräkkäin sen 32-vuotisen historiansa aikana. UNDP:n mukaan viime vuodet veivät mukanaan edellisten viiden vuoden kehityksen.

Vielä vuonna 2007, jolloin edellinen maailmanlaajuinen taantuma iski, indeksi heikentyi vain kymmenessä maassa. Nyt ilmastonmuutoksen, Ukrainan sodan ja koronapandemian yhteisvaikutus ovat luoneet monitahoisen epävarmuuden, joka luo painetta maailmanlaajuiseen elintason laskuun, raportissa todetaan.

– Elämme hyvin ahdistavia aikoja, olkoon se maailma veden alla, maailma ilman vettä, maailma liekeissä tai maailma pandemian keskellä, UNDP:n johtaja Achim Steiner sanoi.

Suomi ei yllä kymmenen parhaan joukkoon

Indeksin mukaan kehittynein valtio on Sveitsi ja heti sen jälkeen tulevat Norja ja Islanti. Suomi on sijalla yksitoista muun muassa Tanska, Ruotsin ja Saksan jäljessä. Suomen takana ovat esimerkiksi Kanada, Uusi-Seelanti ja Belgia. Suomen sijoitus nousi yhdellä vuodesta 2020.

Kehittymättömimmät valtiot löytyvät Afrikasta, mutta myös Jemen ja Afganistan ovat listauksen häntäpäässä.

Toimitus

Toimitus