YK:n yleiskokous pyrkii eristämään Venäjän

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous äänestää tällä viikolla Venäjän eristämisestä. Yleiskokous vaatii Venäjää lopettamaan sotatoimet ja perääntymään Ukrainasta.

Yleiskokoukseen kuuluvat kaikki 193 YK:n jäsenvaltiota.

Yleiskokous äänestää tällä viikolla päätöslauselmaluonnoksesta, joka on samankaltainen kuin se päätöslauselma, johon Venäjä käytti perjantaina veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa millään maalla ei ole veto-oikeutta.

Länsimaat odottavat päätöslauselman hyväksyntää, mutta se vaatii kahden kolmasosan enemmistön.

Yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia, mutta niillä on vahva poliittinen painoarvo. Yhdysvallat ja sen liittolaiset näkevät päätöslauselman YK:ssa tilaisuutena näyttää Venäjälle, että se on eristyksissä sen takia, että maa hyökkäsi Ukrainaan.

Päätöslauselmaluonnoksella on jo ainakin 80 kannattajaa, diplomaatit sanoivat maanantaina. Yli sata maata pitää puheen asiasta ennen äänestystä, Reuters kirjoittaa.

-Kukaan ei voi kääntää katsettaan, äänestämättä jättäminen ei ole vaihtoehto, Ranskan YK-lähettiläs Nicolas de Riviere sanoi.

Ukrainan ja Venäjän väliset tulitaukoneuvottelut eivät tuottaneet tulosta maanantaina. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, että hän oli toivonut, että keskustelut olisivat johtaneet välittömään taistelujen päättymiseen, mutta myös pohjustaneet tietä tilanteen diplomaattiseen ratkaisuun.

Guterres kuvasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätöstä asettaa ydinasepelotteen valmiuteen kylmäävänä kehityksenä.

Ukrainan YK-lähettiläs Sergiy Kyslytsya kutsui sitä hulluudeksi.

-Jos hän haluaa tappaa itsensä, hänen ei tarvitse käyttää ydinaseita. Hän täytyy vain tehdä se, mitä tyyppi teki berliiniläisessä bunkkerissa vuonna 1945, Kyslytsya sanoi.

Toimitus

Toimitus