Yksikönpäällikkö: Afganistanin kohtalon ratkaisee se, mitä Taleban-liikkeen sisällä tapahtuu

Afganistanissa naisten ja tyttöjen tilanne on kurjistunut merkittävästi Talebanin saatua vallan maassa. Yksikönpäällikkö Veikko Kiljunen ulkoministeriön Eteläisen Aasian yksiköstä kertoo AlfaTV Uutisille, että ministeriössä seurataan kehityskulkua hyvin huolestuneena. Kiljusen mukaan maassa vaikuttaisi olevan meneillään järjestelmällinen tyttöjen ja naisten oikeuksien ja vapauksien heikentäminen:

-Räikeänä esimerkkinä se, etteivät tytöt saa enää 6. luokan jälkeen käydä koulua, ja viimeisimpänä tuli määräys, että naisten tulee peittää kasvonsa julkisessa tilassa, Kiljunen summaa.

Kiljunen korostaa, että määräyksessä naisten kasvojen peittämisestä ei ole kyse vain vaatetuksesta, vaan siitä, että julkinen tila katsotaan naisille sopimattomaksi. Tämä vaikuttaa ylipäätään naisten osallistumiseen yhteiskunnassa.

Talebanien kanssa neuvotellaan – suurlähetystö Kabulissa yhä suljettuna

Suomen suurlähetystö Kabulissa on edelleen väliaikaisesti suljettuna, eikä Suomi ole tunnustanut Taleban-hallintoa.

-Pidämme kuitenkin tärkeänä, että Talebanin kanssa käydään vuoropuhelua muun muassa ihmisoikeusasioista, joita toivomme,, että Taleban ottaisi huomioon maata kehitettäessä, Kiljunen sanoo.

Suomi neuvottelee Talebanin kanssa myös humanitaariseen apuun ja evakuointeihin liittyvistä asioista. Keskusteluja käydään Dohassa, missä Suomi toimii osana läntistä avunantajajien ryhmää. Kiljusen mukaan on oleellista ymmärtää, että Afganistanin romahtaminen valtiona olisi kaikkien tappio.

Kiljunen kertoo, että merkittävää Afganistanin tulevaisuuden kannalta on se, mitä Taleban-liikkeen sisällä tapahtuu. Nyt niskanpäällä ovat konservatiivisemmat, militantit voimat, mutta esimerkiksi maan ministereissä on monia, jotka näkisivät mielellään esimerkiksi tytöt koulun penkillä.

Puolet kansasta kärsii ruokapulasta

Veikko Kiljunen korostaa, että on tärkeää, ettei Afganistania unohdeta samalla kun Ukrainan sota hallitsee uutisiointia. Vaikka tilanne ravitsemuksen suhteen on heikko Afganistanissa, Kiljusen mukaan kaikkein katastrofaalisimmilta skenaarioilta on kuitenkin vältytty. Kansainvälistä apua on saatu maahan  ja se on myös auttanut. Avoimen väkivallan riski maassa on vähentynyt Taleban-hallinon aikana ja kansainväliset järjestöt pystyvät tällä hetkellä toimimaan lähes koko maassa.

Nälkä vaivaa kuitenkin isoa osaa kansasta.

-Noin puolet 40 miljoonaisesta väestöstä kärsii ruokapulasta. Alkuvuodesta arvioitiin, että noin 97 prosenttia kansasta vuoden kuluessa kärsisi aliravitsemuksesta jossain vaiheessa, Kiljunen kuvaa.

Nälkäkriisin taustalla on maassa pitkään jatkunut konflikti, kuivuus sekä viimeisimpänä vallan vaihtuminen. Suomi jatkaa afganistanilaisten tukemista ja pyrkii vastaamaan ennen kaikkea humanitaariseen hätään maassa.

-Olemme varanneet tänä vuonna noin 18,5 miljoonaa euroa Afganistanin tukemiseen, osa on humanitaarista apua ja osa avusta kanavoidaan YK-järjestöjen kautta, Kiljunen sanoo.

Heini Röyskö

Heini Röyskö