Yle: Kokoomus jatkaa suosituimpana, PS ja keskusta nousussa

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena Ylen tänään julkaistussa kyselytutkimuksessa. Puolueen kannatus on laskenut kaksi prosenttiyksikköä kuukauden takaisista ennätysluvuista. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt 24,1 prosenttia äänestäjistä kannattaisi kokoomusta.

-Maaliskuun mittauksessa kokoomuksen myönteinen Nato-kanta oli tekijä, joka nosti puolueen kannatusta. Saattaa olla, että kokoomuksen kannatuksessa näkyy edelleen puolueen myönteinen Nato-kanta, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoi.

Maaliskuun kyselyn jälkeen useampi puolue on kertonut kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Kokoomuksen kaula on vielä selvä ja ero toiseksi suosituimpaan puolueeseen kaventui vain hiukan. Gallup-kakkonen, pääministeripuolue sosiaalidemokraatit kellottivat 17,9 prosentin kannatuksen, missä on laskua 1,1 prosenttiyksikköä edelliseen kyselyyn.

Kärkikaksikon takaa nousevat perussuomalaiset ja keskusta. Molemmat puolueet ovat vahvistaneet kannatustaan. Perussuomalaisten kannatus on noussut prosenttiyksikön 14,6 prosenttiin ja keskustan 1,2 prosenttiyksikköä 13,5 prosenttiin.

-Perussuomalaisilla näkyy selvästi nyt se, että puolue saa kannattajia takaisin katsomosta. Eli perussuomalaiset on onnistunut pitämään aiempaa mittausta paremmin kannattajistaan kiinni, Turja kommentoi.

Ylen gallupin suurin muutos oli viidenneksi suurimman puolueen vaihtuminen. Vihreät ovat pitäneet paikkaa jo pitkään, mutta nyt vasemmistoliitto kiilasi heidän ohitseen. Vasemmistoliiton kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä ja on nyt tasan yhdeksän prosenttia – vihreiden kannatus laski hieman 8,8 prosenttiin.

Pienten puolueiden kannatuksessa on tapahtunut vain vähäisiä muutoksia.

Taloustutkimus haastatteli 2 657 ihmistä 7.4.2022–3.5.2022 välisenä aikana. Mittauksen virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Toimitus

Toimitus