Yle: Lääkärit rokottautuvat, duunarit harvemmin

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Rokottamattomia on eniten miesvaltaisilla aloilla, iän myötä innokkuus rokotteen ottamiseen tasoittuu. Yle pohjaa tietonsa Helsinki Graduate School of Ecomics selvitykseen, jonka se on tehnyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Avohilmo-rekisteristä ja tulorekisteristä.

-Toimialakohtaisia eroja rokotusten ottamisessa selittävät monet tekijät kuten vieraskielisten osuus ja aiemmat koronatartunnat, sanoo terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen Turun yliopistosta.

Työntekijöiden iälläkin voi olla vaikutusta siihen, miksi jollain alalla on enemmän rokotettuja kuin toisilla. Aloilla, joilla työskentelee nuorempia työntekijöitä, on usein enemmän rokottamattomiakin.

Kortelaisen mukaan tilannetta voidaan muuttaa positiivisilla kannustimilla, tekemällä rokotteista helpommin saatavia ja laajentamalla koronapassin käyttöä.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei allekirjoita väitteitä rakennusalan äijämeiningistä. Hän uskoo, että kyse on osittain saamattomuudesta: ei tule mentyä ottamaan rokotetta.

Monenlaisia tempauksiakin on järjestetty, mutta moni ei usko saavansa vakavaa tautia, vaikka tauti osuisikin kohdalle.

-On järjestetty rokotusautoja ja työnantaja maksaa, mutta jos se käsi ei siihen rokotukseen taivu, niin se ei taivu, Harjuniemi sanoo.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollossa eri ammattiryhmien rokotusinnossa on eroavaisuuksia. Eniten rokotuksia ottavat lääkärit ja proviisorit, vähiten esimerkiksi lähihoitajat.

Toimitus

Toimitus