Yle otsikoi tänään “niskoittelu” – huomenna “raiskaus”?

Kuten kuvan Yle uutisten jutussa kerrotaan, Helsingin käräjäoikeus alkaa maaliskuun lopulla käsitellä satojen Elokapina-mielenosoittajien syytteitä. Syytteeseen mielenosoittajat joutuvat niskoittelusta poliisia vastaan, koska he ovat kieltäytyneet noudattamasta poliisin määräyksiä, esimerkiksi liittyen ajoradalla oleskelemiseen ja liikenteen sujumiseen. 

Niskoittelu on Suomessa rikos, jossa henkilö jättää noudattamatta poliisin, rajavartijan, sotilasesimiehen tai tiettyä tehtävää suorittavan sotilaan antaman käskyn tai kiellon. Suomen rikoslaki sisältää useita niskoitteluun liittyviä rikosnimikkeitä: niskoittelu poliisia vastaan, niskoittelu rajavartiomiestä vastaan, (sotilaan) niskoittelu ja (sotilaiden) yhteinen niskoittelu. Aiemmin niskoittelu on ollut rangaistavaa myös oikeudenkäynnissä todistajana.  Nykyiseen oikeudenkäymiskaareen sisältyy pakkokeinoja todistajan kieltäytyessä todistamasta. 

Jutun otsikoinnista tulee helposti mieleen, että aikooko Yle noudattaa vastaisuudessakin rikosuutisoinnissaan tapaa laittaa rikosnimike lainausmerkkeihin. Moni voisi hieraista silmiään, jos maan julkisen palvelun nettisivuilla lukisi Espoolaismiehen ”raiskauksia” puidaan käräjillä maaliskuussa tai vaikkapa Helsinkiläisen liikemiehen ”veropetos” oikeuteen. 

Ylen uutisointia ohjaa Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet (OTS), jota on viimeksi päivitetty 4.11. 2021. Sen mukaan Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet sitovat yhdessä Journalistin ohjeiden kanssa kaikkia, jotka tekevät ohjelmia ja sisältöjä Ylessä ja Ylelle.

Rikosasioiden käsittely ja julkaiseminen -kohdassa OTS:ssä todetaan:

Emme ota etukäteen kantaa syyllisyyteen, emmekä pyri vaikuttamaan tuomioistuimen päätöksiin oikeusprosessin aikana.

Toimitus

Toimitus