Yli 260 sotilasta evakuoitu Azovstalin tehtaalta – Suomi ollut mukana neuvotteluissa

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoi myöhään maanantai-iltana, että 53 pahiten haavoittunutta sotilasta saatiin evakuoitua sairaalaan Novazovskiin, joka sijaitsee venäläisten hallitsemalla alueella. Yli 200 muuta sotilasta vietiin Olenivkaan. Tekeillä on vaihto sotavankeihin, jotta evakuoidut saadaan kotiin, kertoi Maliar.  

Tällä hetkellä on epävarmaa montako sotilasta odottaa vielä evakuointia, mutta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan, että kaikkien henki yritetään pelastaa. 

-Haluan alleviivata tätä: Ukraina tarvitsee sankarinsa elävänä. 

Valtiollinen tiedottaja Ukrinform kertoo evakuoinnin tapahtuneen korkeimman sodanjohdon käskystä. Tehtaan puolustajien Azovin rykmentin komentaja Denys Prokopenko julkaisi illalla videon, jossa hän kertoi sotilaittensa sitoneen onnistuneesti vihollisen joukkoja, mikä taas antoi Ukrainan sotilaille toisaalla mahdollisuuden kerätä voimia ja sijoittua uudelleen. 

-Tärkeintä on ymmärtää onko kaikki riskit osattu laskea, onko suunnitelma B onnistunut, oletko itse sitoutunut suunnitelmaan ja onnistutko lopulta säästämään joukkojen hengen tai terveyden. Sota on taidetta, ei tiedettä. 

Vielä jokin päivä sitten kerrottiin Azovstalissa olevan ainakin 600 haavoittunutta ukrainalaissotilasta, jotka eivät saaneet tarvitsemaansa hoitoa vammoihinsa. Tehdasalue on ollut todella kovan tulen alla jo viikkokausia. 

Ukraina on kertonut useiden eri maiden olleen apuna neuvotteluissa Venäjän kanssa evakuoinnin aikaansaamiseksi. Myös Suomi on tällä listalla, jolla ovat mukana Suomen lisäksi Israel, Sveitsi ja Turkki. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen