Ympäristöliikkeen toisinajattelija: Nämä faktat puhuvat ydinvoiman puolesta

Yhdysvaltalainen ympäristöliikkeen toisinajattelija, ”denialistiksi” haukuttu Michael Shellenberger harmittelee, että pelottelu ilmastonmuutoksen aiheuttamalla maailmanlopulla on aiheuttanut etenkin nuorille ihmisille psyykkisiä ongelmia.

Hänen mukaansa ympäristöväki eli environmentalistit ovat omaksuneet retoriikan, jossa on selvästi uskonnollisia sävyjä.

– Kun perinteisten uskontojen suosio on hiipunut, olemme saaneet seurata apokalyptisen ympäristöliikkeen muuttuvan uskonnoksi. Se on täysin irtautunut luonnontieteistä, ja sosiaalinen media on vahvistanut ilmiötä,  Shellenberger sanoo AlfaTV Uutisten haastattelussa.

Shellenberger julkaisi viime vuonna lempiaiheestaan kirjan Apocalypse Never, joka on käännetty jo 15 kielelle. Tällä viikolla ilmestyy myös suomennos otsikolla ”Ilmasto lämpenee – Maailmanloppu peruutettu”, ja kirjailija piipahti Helsingissä kertomassa työstään.

Miksi maailmanloppu on peruutettu?

Maailmanloppu peruutettu on ollut myyntimenestys, mutta sitä on myös arvosteltu valikoivasta faktojen käytöstä. Shellenbergerille kritiikki on tuttua. Etenkin Yhdysvalloissa keskustelu ilmastonmuutoksesta on puoluepoliittisesti äärimmäisen kärjistynyttä: demokraatit liioittelevat ilmastouhkaa, republikaanit vähättelevät sitä.

Shellenberger yrittää pysyä kaidalla tiellä ja vetoaa faktoihin: Ympäristökatastrofeissa kuolleiden ihmisten määrä on pudonnut jopa 90 prosenttia sadan vuoden aikana. Hiilidioksidipäästöt ovat kääntyneet laskuun jo vuosikymmeniä sitten niissä maissa, jotka ovat turvanneet energiapolitiikassaan ydinvoimaan. Maailmassa tuotetaan ruokaa yli tarpeen. Metsäkato on pysähtynyt.

– Tärkeät trendit osoittavat nyt oikeaan suuntaan. Se ei tarkoita, etteikö mistään kannatta olla huolissaan. Kannatan ydinvoimaa muun muassa siksi, että se on ainoa tapa korvata fossiiliset polttoaineet, Shellenberger sanoo.

– Mutta meidän on oltava järkiperäisiä; toimenpiteiden on perustuttava tieteeseen eikä uuden uskonnon luomiseen.

Jostain syystä tämä optimistinen viesti ei kuitenkaan ole mennyt perille. Mistä se johtuu?

– Uutismediat ovat kiinnostuneet hyvin dramaattisista tapahtumista, ja siksi saamme nähdä esimerkiksi Greta Thunbergin tai elokapinan kertovan hyvin epärealistisia asioita ja puhumassa maailmanlopusta. – – Uutismedia valitsee mieluummin huonoja uutisia.

YK:n kokoukset kuin uskonnollisia rituaaleja

Shellenberger on ainakin yhdestä asiasta samaa mieltä Thunbergin kanssa: YK:n ilmastokokouksissa ei käytännössä tehdä mitään tärkeitä päätöksiä. Niistä on tullut uskonnollisia rituaaleja, joissa tekopyhät vallankäyttäjät käyvät yksityislentokoneilla hurskastelemassa.

– Kansallisvaltiot päättävät mitkä ovat niiden energia- ja elintarvikepolitiikkansa. Ei niistä päätetä YK:ssa, kuinka voisikaan. Jokaisella maalla on omat intressinsä. Kun Suomi päättää rakentaa ydinvoimaa, ei siitä päätetä YK:ssa, vaan se on jotain mitä Suomi tarvitsee.

Shellenbergerin oma usko ydinvoimaan vaikuttaa myös ehdottomalta. Miten tästäkään asiasta voi olla niin varma?

Shellenberger näyttää edessään olevaa vesilasia:

– Tärkein asia mikä ihmisten pitäisi ymmärtää on ydinvoiman suuri energiatiheys. Tämä määrä uraania voi tuottaa kaiken tarvitsemani energian koko suurenergisen elämäni ajaksi. – – Vesivoimalat voivat tuottaa paljon nollapäästöistä energiaa, mutta me emme voi rakentaa riittävästi patoaltaita. Aurinko ja tuuli ovat epäluotettavia, ja ne tarvitsevat 300 kertaa enemmän maa-alaa kuin ydinvoimalat.

Akkuteknologia kehittyy hitaasti

Ydinvoimamies ei usko uusiutuvien energialähteiden ongelmien ratkeavan ainakaan lähitulevaisuudessa. Akkuteknologian kehitys ei ole tarpeeksi nopeaa, jotta tuotannon satunnaisuus voitaisiin paikata. Siksi tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat fossiilisten tukea.

– Akut ovat hyvin kalliita. (Nykyistä akkutekniikkaa käyttäen) maksaisi noin 650 miljardia euroa, jotta USA:n sähköverkkoon saataisiin varavoimaa neljäksi tunniksi. Ja varastoa tarvittaisiin kokonaisiksi vuodenajoiksi, ei vain muutamiksi tunneiksi.

Shellenberger ja hänen perustamansa järjestöt ovat kampanjoineet jo toistakymmentä vuotta ydinvoimaloiden käyttöiän jatkamiseksi. Rintamaan on liittynyt useita eturivin ilmastotutkijoita kuten Nasan ilmastotutkimuslaitoksen GISS:n entinen johtaja James Hansen.

– Ajatus on hyvin yksinkertainen: käytetään mahdollisimman vähän luonnonvaroja, mikä tarkoittaa usein, että tarvitaan lisää energiaa. On ihan ok käyttää energiaa, varsinkin jos se on ydinvoimalla tuotettua, mutta idea on vähentää tuotannon tarvitsemaa maa-alaa ja muita luonnonvaroja, jotta luonnolle jäisi enemmän tilaa ja syntyisi vähemmän hiilipäästöjä ja muita saasteita.

Ilmastokeskustelun polarisoituminen on johtanut siihen, että väärämielisiä nimitellään. Huolestuneita ilmastotutkijoita kutsutaan alarmisteiksi ja optimisteja denialisteiksi. Shellenberger on saanut osansa denialisti-syytöksistä: väitetään, että hän kiistäisi ilmastonmuutoksen olemassaolon tai vaarallisuuden.

– Ilmastonmuutokseen liittyy riskejä, mutta niitä on vahvasti liioiteltu. – – On huvittavaa, että sana kieltäminen on melkein uskonnollinen termi. Ikään kuin kiistäisit Jeesuksen toisen tulemisen, tai maailmanlopun. Ja sen tietysti kiistänkin: ihmiskunnalla on edessään pitkä, kaunis tulevaisuus. Itse asiassa se ympäristö, jonka jätämme lapsillemme, on paremmassa kunnossa kuin se, jonka me itse perimme. – – Kaikki tärkeät trendit osoittavat oikeaan suuntaan.

Shellenbergerin haastattelu nähdään Alfa-tv:n Tavallinen Virtanen -ohjelmassa tiistaina 9.11. kello 19:30 alkaen, jonka jälkeen ohjelman on katsottavissa internetin Permanto.fi -palvelussa. Studiossa ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimasta ovat keskustelemassa myös Suomen ekomodernistien vaikuttajiin kuuluva tietokirjailija Rauli Partanen ja TVO:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Juha Poikola.

MATTI VIRTANEN

 

Kuka? Michael Shellenberger, 50
Syntynyt Coloradossa, asunut 30 vuotta Kaliforniassa
Maisterin tutkinto kulttuuriantropologiasta
Perusti Breakthrough-instituutin yhdessä Ted Nordhausin kanssa 2003
Perusti Environmental Progress -ajatuspajan 2015
Kirjoittanut mm. teokset
The Death of Environmentalism, 2004, yhdessä Nordhausin kannsa
Break Through (2007), yhdessä Nordhausin kanssa
Ekomodernistinen manifesti (useita kirjoittajia)
Apocalypse Never: Why Environmental alarmism Hurts Us All (2020), suom: Ilmasto lämpenee, Maailmanloppu peruutettu (2021)
San Fransicko: Why Progressives Ruin Cities (2021)
Palkinnot: Time-lehden “Ympäristösankari” 2008, Vihreä kirja -palkinto 2008 (Molemmat yhdessä Nordhausin kanssa)

Toimitus

Toimitus