Yritysten koronaongelmat kärjistymässä: “Hallituksen toimittava ajoissa”

Pahentuva koronatilanne alkaa näkyä yritysten arjessa. Markkinatutkimusyritys Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yritysten tilanteita pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestön Yrittäjien toimeksiannosta.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiivistää tunnelmat:
-Taivaalla on synkkiä pilviä. Tukitoimia tarvitaan, jos rajoitustoimia kiristetään. Hallituksen pitää toimia ajoissa, eikä antaa yritysten kriisin syventyä. Kamppailu pandemiaa vastaan on pahasti kesken. Rajoitusten lisääntyminen ja uusi muunnos synkistävät tilannetta. Liki neljälläkymmenellä prosentilla yrityksistä liikevaihto on yhä alle koronakriisin alun tason.
Pentikäisen resepti kireämpien rajoitusten varalta on selkeä:
-Jos rajoitustoimia kiristetään, tarvitaan mahdollisimman nopeasti ainakin kustannustuen uusi kierros ja yrittäjän työmarkkinatuen käyttöönotto. Lisäksi tarvitaan joustoja verottajalta ja työeläkeyhtiöiltä. Myös lomautusprosessia pitäisi nopeuttaa.
Kaikki yritykset eivät kolkuttele paratiisin portteja
Myynnin väheneminen on ollut voimakkainta pienissä yrityksissä sekä palveluissa ja kaupassa, vähäisintä rakentamisessa. Teollisuudessa on yhtä paljon myyntiä menettäneitä kuin kasvattaneita yrityksiä. Pentikäinen kertoo epävarmuuksista:
-Samaan aikaan raaka-aineiden hinnat nousevat rajusti, monella on tuotantoketjuissa häiriötä ja työmarkkinoilla on paljon epävarmuutta. Myös maksuvaikeudet ovat kasvussa. Yrittäjillä on mittavia huolenaiheita.
-Työehtoneuvotteluissa yritysten tilanteiden erilaisuus on valitettavasti unohtunut. Jotkut luulevat, että kaikki kolkuttelevat paratiisin portteja.
Raaka-aineiden hinnat nousussa
Teollisuusyrityksistä 76 prosenttia raportoi raaka-aineiden hintojen noususta ja 42 prosenttia häiriöistä tuotantoketjuissa. Joka kymmenes yrittäjä miettii yrityksen myymistä ja toimintansa alasajoa. Ongelmia on selvästi eniten kaupassa ja palveluissa.
Pandemia on heikentänyt joka viidennen yrityksen tuloksentekokykyä ja asiakasvirtoja. Kaupan alalla isku on ollut laajin.
Useimmat yrittäjät silti optimistisia
Yrityksen selviämiseen koronasta uskoo nyt 75 prosenttia yrittäjistä. Vahvinta usko on yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä. Matalimmillaan usko yrityksen selviämiseen koronakriisistä oli huhtikuussa 2020. Tällöin siihen uskoi yrittäjistä alle puolet, 45 prosenttia.
Pentikäinen kertoo viimeisimmistä tunnoista:
-Luottamus selviämiseen kasvoi rokotusten myötä, mutta luottamuksen vahvistuminen on pysähtynyt. Pahentuva pandemiatilanne näkyy myös siinä, että yhä useampi yritys raportoi etätöiden lisäämisestä.