Zelensky: Venäjä on terroristivaltio

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoi puheessaan ukrainalaisille eilen ehtonsa rauhalle. Samalla Zelensky luonnehti Venäjää terroristivaltioksi ja aikoi jatkaa taistelua sen eteen, että koko maailma lisäisi painetta Venäjälle lopettaa sotatoimet. 

-Sota ei lopu. Venäjän sotarikokset eivät lopu. Venäjän talous pystyy edelleen ylläpitämään sotakonettaan. Siksi tarvitsemme uusia pakotteita. Maailman pitää tunnustaa, että Venäjästä on tullut terroristivaltio. 

-Mitä muuta täytyy hyökkäjien tehdä, kuinka monta ihmistä heidän pitää tappaa, ennen kuin Naton johtajat vastaavat positiivisesti Ukrainan pyyntöön lentokieltoalueesta tai lentokoneista, joita niin kipeästi tarvitsemme?

-Puhuin tästä tänään Yhdysvaltain kongressille. Ukraina on saanut voimakasta tukea amerikkalaisilta ystäviltään. Olen kiitollinen presidentti Bidenille siitä. Olen kiitollinen johtajuudesta, joka on yhdistänyt läntisen maailman. 

Uusi 24/7 liittouma

Zelensky tarkensi mitä Ukraina tarvitsee: ilmatorjuntakalustoa, lentokoneita, tarpeeksi aseita ja ammuksia, jotta venäläiset hyökkääjät voidaan pysäyttää. 

-Kerroin tässä puheessani kongressille, että Yhdysvaltojen ja kaikkien asiaankuuluvien valtioiden pitää luoda uusi U-24 -unioni. Uusi liittouma, joka varmistaa, että jokainen hyökkääjä saa koordinoidun vastauksen maailmalta. Heti. Ei viikkojen, kuukausien tai vuosien päästä vaan ensimmäisen 24 tunnin aikana hyökkäyksestä. Emme voi luottaa olemassaoleviin instituutioihin.

-Eivät kansainvälisten organisaatioiden byrokraatit muutu niin nopeasti. Siksi meidän pitää etsiä uudenlaisia takuita. Tehdä uusia työkaluja. Ottaa mukaan ne, jotka ovat rohkeita ja tehdä mitä oikeudenmukaisuus vaatii. Olemme jo näyttäneet että voimme tehdä historiallisia asioita. Kyse ei ole vain meidän vastarinnastamme, vain puolustuksesta. 

Ukrainan ehdot

Zelensky kertoi myös, että Ukraina on onnistunut liittymään eurooppalaiseen energiaverkostoon, josta virtaa sähköä maahan. Hän aikoo jatkaa taistelemista sen eteen, että Ukraina saa entistä enemmän tukea ja että Venäjää painostetaan yhä enemmän.

-Puhun Saksan parlamentille torstaiaamuna. Kiitän Turkin presidenttiä Erdogania ja Kanadan pääministeriä Trudeauta tuesta. Sovimme uusista askeleista, että saisimme rauhan maahamme. 

Zelensky toisti puheessaan Ukrainan ehdot Venäjälle:

-Neuvottelut ovat käynnissä. Neuvottelut Ukrainan puolesta. Prioriteettini neuvotteluissa ovat täysin selkeät: Sodan loppuminen, turvallisuustakuut, itsenäisyys, maan rajojen palauttaminen, todelliset takuut maallemme, todellinen suoja maallemme. 

Toimitus

Toimitus