Zelenskyi asetti ehdon sodan loppumiselle – “Venäjä otti meiltä pois oikeuden elää”

Sota loppuu, kun Ukraina saa takaisin alueensa, ihmisensä, rauhan, vapauden ja oikeuden valita itse, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi ranskalaisille yliopisto-opiskelijoille eilen illalla. Asiasta kirjoittaa Ukrainan valtionmedia Ukrinform.

– Sota loppuu ukrainalaisille vain, kun me saamme takaisin sen, mikä on meidän. Se on totta. Sanon avoimesti: emme tarvitse muuta. Me haluamme rauhan palaavan maahamme, meidän maillemme, Zelenskyi sanoi.

– Venäjä otti asteittain pois, miehitti kaikki meidän oikeutemme: oikeuden maahamme, oikeuden valita ja lopulta oikeuden elää. Taistelemme henkemme puolesta ja menetämme elämämme.

Zelenskyi painotti Venäjän läsnäolon tärkeyttä neuvottelupöydässä. Hänen mukaansa Venäjän tulee ymmärtää rangaistuksen väistämättömyys ja että heidän tekonsa oli suuri erehdys. Se taas johtaa ja on jo johtanut Venäjän kulttuurin, tietoisuuden ja valtion katastrofaaliseen tulevaisuuteen.

– Mutta se oli heidän päätöksensä, Zelenskyi totesi.

Hän haluaa, että kyse on vuoropuhelusta, ei uhkavaatimuksesta.

– Rauhan vuoksi olemme valmiit keskustelemaan, jotta ei olisi liian myöhäistä. Koska jokaisen Butšan, jokaisen Mariupolin, jokaisen sellaisen askeleen myötä, missä on tusinoittain haudattuja, raiskauksia ja kärsimystä, jokaisen sellaisen askeleen myötä mahdollisuudet ja halu diplomaattiselle ratkaisulle tässä asiassa menetetään.

Huhtikuun 16. päivä Zelenskyi sanoi, että rauhanneuvottelut loppuvat, jos Venäjä tuhoaa Ukrainan joukot Mariupolissa.

Toimitus

Toimitus