Zelenskyi: EU:n liput ovat liehuneet kansalaistemme käsissä juoksuhaudoissa vuoden 2014 jälkeen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti eilisiltaisessa puheessaan ilolla vastaan EU-maiden yksimielisen päätöksen hyväksyä Ukraina viralliseksi jäsenehdokkaaksi. Samalla myös Moldovia sai EU-kandidaatin aseman. Georgiaa ei vielä tässä vaiheessa otettu viralliseksi jäsenehdokkaaksi. Zelenskyi kertoi huippukokouksen tehneen tärkeimmän Ukrainaa koskevan päätöksen sen koko kolmekymmenvuotisen itsenäisyyden aikana. 

-Tämä on suurin askel Euroopan vahvistamista kohti, mitä voidaan ottaa näiden vaikeiden aikojen ja olosuhteiden keskellä kun Venäjä koettelee kykyämme säilyttää vapaus ja yhtenäisyys. 

-Haimme Euroopan unionin jäsenyyttä viidentenä päivänä Venäjän sotaa koko Ukrainaa vastaan. Toimitimme erittäin nopeasti kunnolliset vastaukset kysymyksiin, jotka saimme komissiolta. Ja tässä on haluttu lopputulos. Voin vakuuttaa tänään, että Ukrainasta on täysivaltaiseksi Euroopan unionin jäseneksi. 

Zelensky kiitti jokaista maata ja päämiestä puheessaan erikseen kauniin sanoin. Ruotsille hän kertoi sinisen ja keltaisen tosiaankin kuuluvan aina yhteen. Suomen ja pääministerimme halua vastustaa aggressiota hän kuvasi suorastaan hämmästyttäväksi. 

-Olen aina sanonut, että me ukrainalaiset uskomme Euroopan unioniin. Vaikka pysyimme muodollisesti sen ulkopuolella, on maassamme varmaankin ollut suurin määrä yhdistyneen Euroopan lippuja. Ne liehuivat kansalaistemme käsissä vallankumouksien aikana. Ne ovat olleet kansalaistemme käsissä juoksuhaudoissa vuoden 2014 jälkeen. Uskon, että Euroopan unionin lippu liehuu vielä jokaisessa ukrainalaisessa kaupungissa, jonka vapautamme Venäjän federaation miehtyksestä. 

-Ukrainan ja Euroopan liput ovat yhdessä myös silloin kun jälleenrakennamme maatamme yhdessä tämän sodan jälkeen. 

Toimitus

Toimitus