Zelenskyi Johnsonille ja Niinistölle: ”Auttakaa itseänne auttamalla meitä”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui UK Joint Expeditionary Force -ryhmän johtajille tänään tiistaina, CNN kirjoittaa.

Ryhmä on nopean toiminnan ryhmä, jota Iso-Britannia johtaa. Siihen kuuluvat myös Suomi ja muut pohjoismaat sekä Balttian maat.

Paikalla oli muun muassa Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson, mutta myös Suomen presidentti Sauli Niinistö.

-Me kaikki olemme Venäjän kohteita ja siksi kaikki kääntyy Eurooppaa vastaan, jos Ukraina ei pysy pystyssä. Siksi haluaisin, että autatte itseänne auttamalla meitä, Zelenskyi sanoi.

-Me voimme edelleen lopettaa ihmisten tappamisen ja se meidän tulisi tehdä yhdessä – lopettaa demokratian tuhoaminen ja tehdä se nyt Ukrainassa tai he ovat seuraavaksi teidän perässänne.

Zelenskyi puhui myös Venäjän propagandasta.

-He sanovat, että Ukrainan sota on vasta alkua. He lietsovat pelkoa, että muita eurooppalaisia valtioita on seuraavana. He sanovat näin nyt ja he mainitsevat monet teistä, jotka nyt kuuntelette minua.

Zelenskyi kertoi myös turhautumisestaan siihen, ettei Nato ole asettanut lentokieltoaluetta Ukrainaan. Hänen mukaansa Nato on maailman voimakkain puolustusliitto, mutta jotkin sen jäsenistä ovat Venäjän aggression hypnotisoimia.

-Kuulemme paljon keskustelua kolmannesta maailmansodasta, joka väitetysti alkaisi, jos Nato sulkisi Ukrainan ilmatilan Venäjän ohjuksilta ja lentokoneilta ja siksi lentokieltoaluetta humanitaarisista syistä ei ole asetettu.

-Se sallii Venäjän armeijan pommittaa rauhallisia kaupunkeja ja räjäyttää asuintaloja ja sairaaloita ja kouluja. Neljä monikerroksista rakennusta pommitettiin tänä aamuna Kiovassa, tusinoittain kuolleita.

 

Edit klo 16.35: Kaikki pohjoismaat ovat mukana ryhmässä.

Toimitus

Toimitus