Zelenskyi: Tilanne sähkön suhteen erittäin vaikea – Zaporižžja tulee demilitarisoida

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilisliltaisessa puheessaan Naton parlamentaariselle yleiskokoukselle osoittamistaan sanoista. Zelenskyi kertoi kokoukselle Ukrainan puolustavan vapautta ja eurooppalaisia arvoja. Käytännön asioista Zelenskyi vaati Nato-maita ryhtymään toimiin Ukrainan esittämän rauhansuunnitelman toteuttamiseksi. Zelenskyi kiitti kokousta siitä, että se julisti Venäjän terroristivaltioksi. Zaporižžjan ydinvoimalan ja energian Zelenskyi otti esille aivan erityisesti. 

-Teemme töitä, että IAEA:n määräystä lopettaa kaikki vihollisuudet Ukrainan ydinvoimaloita vastaan lopetettaisiin. Tämän takia Zaporižžjan voimalan demilitarisointi on erittäin tärkeää. Venäjän täytyy vetää sotilaansa pois sieltä ja lopettaa iskut voimalaa kohtaan.

-Tänään energia-alan työntekijöiden täytyi katkaista sähköä muutenkin kuin voimaloiden korjaamisen takia. Energiaa kulutettiin enemmän kuin maa pystyi sitä tuottamaan. 

-Siksi vetoankin kaikkiin paikallisiin viranomaisiin, että he kertovat järkevän sähkönkäytön tärkeydestä. 

-Tottakai energia-ala tekee töitä täysillä. Mutta järjestelmä on vaurioitunut niin suuresti venäläisten hyökkäysten takia, että kansalaisten ja talouselämän tulee olla hyvin varovainen kulutuksensa kanssa päiväsaikaan. Tilanne on erittäin vaikea Kiovassa ja sen lähialueella sekä Vinnytsiassa, Sumyssa, Cherkasyssa ja Odessan alueella. 

Energiayhtiö Ukrenergon mukaan noin 40% maan sähköverkosta on saanut vaurioita. Pahimmissa paikoissa kuten Kiovassa sähkökatkot voivat kestää useista tunneista jopa päiviin. 

Pahimmassa tapauksessa asukkaat voivat jäädä sähkön lisäksi ilman lämpöä, vettä ja kommunikaatioverkkoja. 

Toimitus

Toimitus