Zelenskyi: Ukrainan armeija onnistuu torjumaan venäläisten hyökkäyksiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tuoreen videohaastattelun mukaan tyytyväinen Ukrainan armeijan torjuntataisteluihin Venäjän armeijan hyökkäyksiä vastaan eri painopistealueilla. Asiasta kertoo valtiollinen Ukrinform-uutispalvelu. 

-Ukrainan armeijan joukot torjuvat venäläishyökkäyksiä tärkeillä alueilla: Harkovassa, Iziumissa, Donbassissa – erityisesti Popasnassa ja Mariupolissa, missä kaupungin puolustajien vastarinta jatkuu ja etelässä, missä miehittäjä yrittää päästä hyökkäämään. 

-Miksi Venäjä yrittää murtaa vastustuksemme? Miehitetyillä alueilla joko on jo humanitaarinen katastrofi tai sitten sellainen on tulossa. Perustarpeet puuttuvat, lääkkeistä on puutetta. Ihmisillä ei ole mitään tarpeellista normaaliin elämään, ei ole perusturvaa. Heillä ei ole mitään, mitä heillä oli ennen helmikuun 24. päivää. Donetskissa ja Luhanskissa mitä heillä oli ennen vuotta 2014. 

Zelenskyi lupasi palauttaa kaiken maan vapauttamisen jälkeen. Hän myös lupasi, että Ukraina tekee kaikkensa ajaakseen miehittäjät pois ja palauttaakseen rahan kaikille ukrainalaisille. 

-Avainasia koko prosessissa on Ukrainan armeijan vahvuus. Tarpeellinen määrä ja laatu aseita ja ammuksia. 

Zelenskyi kertoi että juuri aseapu oli päällimmäisenä keskusteluissa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin ja puolustuministeri Lloyd Austinin kanssa Kiovassa. 

-Keskustelimme pitkään – yli kolme tuntia – ja tuloksellisesti. Olen vakuuttunut, että Yhdysvallat voisi olla Ukrainan tuleviin turvatakuisiin liittyen maa niiden johdossa. Meidän kaikkien päämääränä on tehdä Euroopasta ja maailmasta turvallisempi paikka sodan jälkeen. Saada aikaiseksi turvallisuusjärjestelmä, joka toimii kaikkien uusien uhkien kanssa. 

Yhdysvallat ilmoitti hieman keskusteluiden jälkeen, että se on päättänyt antaa Ukrainalle lisää aseapua yli 300 miljoonan dollarin edestä. Samalla Yhdysvallat kertoi myös yli 400 miljoonan dollarin tukipaketista muille kumppanimaille. Yhteensä Yhdysvallat on Ukrainan sodan aikana auttanut Ukrainan turvallisuutta jo liki 4 miljardilla dollarilla. 

Toimitus

Toimitus