Zelenskyi vaatii G7-kokoukselta lisää aseita: Rajoitukset ovat kutsu Venäjälle iskeä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aikoo jälleen vedota läntisiin johtajiin lisäaseiden saamiseksi. Hän kertoi asiasta eilisiltaisessa televisiopuheessaan. Zelenskyi on tänään videoyhteydessä G7-kokoukseen Baijerissa. 

-Tarvitsemme voimakkaan ilmapuolustuksen, modernin ja tehokkaan. Sellaisen, joka tarjoaa suojaa näiltä ohjuksilta. Joitakin sopimuksia on jo tehty mutta kumppaneiden pitää tehdä enemmän jos he ovat todellakin kumppaneita, eivätkä tarkkailijoita. 

-Viiveet ja minkäänlaiset rajoitukset asetoimituksissa maallemme ovat itse asiassa kutsu Venäjälle iskeä uudestaan ja uudestaan. Miehittäjät – nämä terroristit – tulee lyödä, jotteivat he luule että voivat lisätä painetta ja voittaa ketään. 

-Mistä näissä ohjuksissa on kysymys? Mistä on kysymys eilisen 62 ohjuksesta – yhden lauantain, yhden 24 tunnin aikana? Niissä on kyse Venäjän metodista: kiihdyttää tapahtumia joka kerta kun kansainvälinen kokous järjestetään. Samaan aikaan on kyse päättäväisyydestä. Ja siitä faktasta, että G7-maiden johtajilla, jotka ovat kokoontuneet Saksassa, on mahdollisuus lopettaa Venäjän aggressio Ukrainaa ja koko Eurooppaa vastaan. Se on mahdollista. 

-Mutta se on mahdollista vain jos saamme kaiken, mitä pyydämme ja juuri silloin kun tarvitsemme sen – aseita, taloudellista tukea ja pakotteita Venäjää vastaan. 

Zelenskyi puhui myös valkovenäläisille. 

-Haluan erikseen puhua Valko-Venäjän kansalaisille. Sekä siviileille että heille, jotka kantavat univormua. Teitä ollaan viemässä sotaan. Ja paljon aktiivisemmin kuin helmikuussa tai keväällä. Kreml on jo päättänyt puolestanne, teidän elämällänne ei ole mitään merkitystä heille. Mutta te ette ole orjia tai tykinruokaa. Teidän ei tarvitse kuolla. Voitte estää ketään päättämästä puolestanne. 

Toimitus

Toimitus