Zelenskyi: “Vinnytsian isku terroriteko” – ainakin 23 kuollutta

Ainakin kaksikymmentäkolme ihmistä on kuollut venäläisten ohjusiskussa kulttuurikeskukseen ja muihin kohteisiin Vinnytsian kaupungissa hieman Kiovasta länteen. Satakunta on loukkaantunut ja melkein neljäkymmentä ihmistä on edelleen kateissa. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui iskua terroriteoksi ja hän myös vaatii, että Venäjää kohdellaan terroritekoja tekevänä valtiona. Yksi ohjuksista osui erikoissairaanhoidon lääkäriasemaan. 

-Jos joku iskisi ohjuksilla lääkäriasemaan Dallasissa tai Dresdenissä, niin miksihän sitä iskua, luoja paratkoon, kutsuttaisiin. Eikö sitä kutsuttaisi terroriteoksi?

-Tänään kuolleiden joukossa on neljävuotias tyttö, hänen nimensä on Liza. Hänen äitinsä on kriittisessä tilassa. Venäjä päätti tytön elämän juuri kun Hollannissa on meneillään konferenssi Venäjän sotarikoksiin liittyen. Konferenssi, jossa päätetään mitä tulisi tehdä, jotta jokainen venäläinen sotilas saa rangaistuksen. 

-Voitteko kuvitella toista niin julkeaa terroristijärjestöä? Tappaa juuri sillä hetkellä kun sen edelliset rikokset ovat kansainvälisen keskustelun alla. 

-Venäjä on näyttänyt, mikä sen asenne on kansainvälistä lakia, Eurooppaa ja koko sivistynyttä maailmaa kohtaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö kansainvälistä tuomioistuinta Venäjän sotarikoksia Ukrainaa kohtaan tarvita niin pian kuin mahdollista. 

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Gutierrez on ottanut kantaa iskuun tiedotteellaan.

-Pääsihteeri on järkyttynyt tämän päivän ohjusiskusta. Hän tuomitsee kaikki hyökkäykset siviilejä ja siviilikohteita vastaan ja uudistaa vaatimuksensa, että tällaisista teoista joutuu vastuuseen. 

Venäjä iski Vinnytsiaan Kalibr-risteilyohjuksilla.

Toimitus

Toimitus