Zelenskyi YK:ssa: Venäjän energiaterrori on joukkotuhoaseiden käyttämistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi puheessaan YK:n turvallisuuneuvostolle voimakkaasti sen puolesta, että Ukrainan saisi tehokkaampia ilmatorjuntaohjuksia Venäjän ohjusiskuja vastaan. Zelenskyn mielestä Venäjän energiaterroria voi verrata joukkotuhoaseiden käyttämiseen. 

-Odotamme maailmalta voimakasta vastausta Venäjän energiaterroriin. Odotamme ystävien, emme vain sivustakatsojien vastausta. Odotamme kaikkien niiden vastausta, jotka tosissaan uskovat YK:n peruskirjaan. 

Zelenskyi kertoi miten Venäjä on vastannut jokaiseen rauhansuunnitelmaan ja läntiseen kannanottoon kiihtyvillä ohjusiskuilla. 

-Viimeksi Venäjä iski Zaporižžjassa sairaalaan, jossa sijaitsi myös synnytysosasto. Venäjän terroristit tappoivat vain kaksi päivää vanhan vauvan. 

-Sairaalat, koulut, liikenne, asuinalueet – iskuja tulee kaikkialle. Venäjän terrori johti sähkökatkoihin – eikä van Ukrainassa. Tällä kertaa valot sammuivat myös naapurimaa Moldovassa. 

-Energiaterroria voi verrata joukkotuhoaseisiin. Kun lämpötila laskee pakkasen puolelle ja kymmenet miljoonat jäävät ilman lämpöä, sähköä ja vettä ohjusiskujen seurauksena, on se tottakai rikos ihmiskuntaa vastaan. 

-Siksi käännymme kumppaniemme puoleen, jotta saamme tukea ilmatilamme turvaamiseksi. Tarvitsemme modernia ja tehokasta ohjustorjuntajärjestelmää ja kiitän kaikkia niitä, jotka jo auttavat. 

-Vetoan teihin, jotta otatte konkreettisia askeleita ihmisyyden ja elämän suojelemiseksi. Turvallisuuneuvosto on luotu maailman vahvimmaksi paikaksi tehdä päätöksiä. Nyt voimme näyttää sen. 

-Turvallisuuneuvoston pitää arvioida huolellisesti terroritivaltion toimet YK:n peruskirjan mukaisesti. Ukraina ehdottaa, että turvallisuuneuvosto tuomitsee Venäjän energiaterrorin. Ja lopulta palauttaa oikeudenmukaisuuden myös sen omaan toimintaan. Terroristivaltion ei pitäisi pystyä äänestämään sitä itseään koskevissa päätöksissä. 

-Maailman ei pitäisi olla terroristivaltion panttivankina. 

Toimitus

Toimitus